Дограма

Първоначални размери

За да можете да получите оферта по телефона трябва сам да измерите своята дограма

   1. Когато се подменя стара дограма, се мери отвора външно от стена до стена и се увеличава 10-20 мм. 
   2. Когато се поръчва нова дограма се мери отвора и се намалява с 30-50 мм.
Точни размери

Ние измерваме вашите отвори за дограма

  След Ваша заявка ние идваме, измерваме и уточняваме заедно с Вас какви ще са размерите на прозорците.

Схема на дограмата

Полета

При разделянето на прозорците, те не трябва да са с много големи или с много малки полетата. Ние ще Ви предложим най – удачните варианти съобразени с Вашите потребности и възможности. До голяма степен правилното деление е предпоставка за безпроблемното функциониране на дограмата. 
Отваряеми крила и фиксове

Най-често се прави комбинация от отваряеми и неотваряеми части на дограмата. Така се постига максимален комфорт при минимални разходи.

Ние ще Ви предложим най – удачните варианти за отваряемост. До голяма степен от това зависи безпроблемната и комфортна експлоатация на прозорците и вратите.
Икономията тук ще доведе до дългосрочни и големи трудности, които ще продължат дълго след като сте забравили за нея. Нашият опит показва, че е добре във всяка стая да има поне едно крило на прозорец с двуосово отваряне. Плъзгащите прозорци не са уплътнени добре, а отварянето тип „фолксваген“ е доста скъпо. Плъзгащите врати са неудачни, защото по ролките им се събират боклуци, не уплътняват добре и винаги имат праг.
Ние окомплектоваме отваряемите части единствено с немския обков , защото от качеството му зависи до най-голяма степен безпроблемното функциониране на крилата на дограмата. Можете да видите Сертификатите за качество.

Марки профили

Ние предлагаме немските PVC профили ALUPLAST от 2009 година, които са доказали своето качество в България и света. По-евтина алтернатива са българските профили VIVA PLAST, които предлагаме от 2008 години. Също така предлагаме и алуминиевите профили с прекъснат и без прекъснат термомост с марката LЕNOX и ALTEST. Трябва да знаете, че когато профилите са с гарантиран произход прозорецът няма да има проблеми. С най-добрия профил и най-добрите машини може да се направи некачествена дограма. Това става, когато не се спазва технологията за изработка или монтаж.  Човешкият фактор е много важен в целия процес на поръчка. Когато във фирмата работят немотивирани и неквалифицирани работници и контролът е слаб, качеството не е на ниво. Това се получава, когато се разчита на ниски цени и агресивна реклама за привличане на нови клиенти. Можете да видите Сертификатите за качество.
  PVC профилите, които се предлагат са минимум три камерни, като има четири, пет и шест камерни. Увеличаването на броя на камерите не увеличава съществено топло и шумоизолационните качества на прозореца, защото площта на профила е от 15 до 20 % от площта на прозореца. Ние предлагаме три и пет камерни профили, като при пет камерните профили стъклопакетът е по-широк и от там се печелят по-добри изолационни качества на целия прозорец.
Трябва да знаете, че по-дебелите и многокамерни профили са механически по-здрави.
Цветове

Най-масовите профили са бели или имитират дърво. Има цветове, които се поддържат на склад, като  златен дъб, орех, тъмен дъб и махагон. От тях може да се изработи и един прозорец. Трябва да знаете, че цветните профили са изложени на по-голямо топлинно натоварване и е задължително да са с гарантиран произход. Поръчвайки си цветен профил, вие печелите уют и красота, но като изолационни качества нищо.

Обков

Сигения

За нормалното функциониране на дограмата освен профилите и стъклопакетите съществено значение има и обкова. Това са механизмите за отваряне и затваряне на отваряемите части на дограмата.
Ние работи с немския обков на Siegenia -Aubi, регулируем във всички посоки, който е доказал своите качества и предимства в страните от Европейския съюз.

Стъклопакети

Нискоемисионно (Ка) стъкло

Всяко топло тяло излъчва инфрачервени лъчи. Ка стъклото се поставя, като вътрешно за стъклопакета и отразява топлинните лъчи в стаята. Това води до намаляване на загубите от лъчение и повишава топлоизолационните качества на стъклопакета, от там до по-висока температура на вътрешното стъкло и по-малка вероятност за конденз по него. Моето лично мнение е, че Ка стъклото е добре да се използва на всички изложения за гр. София. Някои колеги не го препоръчват за южно изложение, но не отчитат факта, че изстиването през зимата е много по-голямо от колкото прегряването през лятото. През летния период няма високотемпературни източници на инфрачервени лъчи в стаите, които биха повишили допълнително температурата в нея. Ка стъклото спрямо слънчевата топлина се държи като прозрачното стъкло.

С две или три стъкла

Стъклопакетите заемат от 80 до 85% от площта на дограмата и в най-голяма степен определят топло и шумо изолационните качества. Много по-важно е да изолират по-добре от колкото профилът да е с повече камери. Повечето стъклопакети се произвеждат с две стъкла, но с три стъкла изолират доста повече. Трябва да се има в предвид, че тройният стъклопакет тежи с 50% повече. Средното стъкло ограничава циркулацията на въздух. Когато се използват три стъкла, е добре общата дебелина да е минимум 32 мм., за да има достатъчни въздушни междини. Ние предлагаме тройни стъклопакети с дебелина 32  или 40 мм. Използването на различни по дебелина въздушни камери и стъкла повишават шумоизолацията. Получават се различни резонансни честоти на стъклата. По-добрата топлоизолация на стъклопакета води и до по-висока температура на вътрешното стъкло, а от там и до по-малка вероятност за конденз. Много по-добре е да се отделят повече средства за стъклопакети с по-добри изолационни качества от колкото за профили с повече камери.

Дебелина на стъклопакета

В повечето случаи стъклопакетите са с дебелина 24 мм. Ние предлагаме и стъклопакети с дебелина 32 и 40 мм. Когато въздушната междина стане прекалено широка над 24 мм. и общата ширина на стъклопакета е над 32 мм., това не води до повишаване на изолационните качества. Някои колеги смятат, че прекалено широката въздушна междина спомага за циркулацията на въздуха и до влошаване на топлоизолационните качества. Според мен 40 мм. стъклопакет трябва да се използва само при стъклопакет с три стъкла.

Дебелина на стъклото

 Дебелината на стъклото за изработка на стъклопакети трябва да е 4 мм. Някои некоректни фирми, за да снижат себестойността и привлекат клиенти на база ниски цени, използват стъкла 3 мм. По-дебелите стъкла се използват за увеличаване на шумоизолационните качества и за по-голяма здравина. Те са по-тежки и натоварват конструкцията повече без да увеличават топлоизолацията.

Аргон

Според мен въздухът е доста добър изолатор и замяната му с аргон е неоправдана. Някои колеги сматат, че за няколко години аргонът се „губи“ и ефектът от него трае 2-3 години.

Габаритни размери

Трябва да знаете, че при големи стъклопакети е възможно, когато въздухът изстине и се свие през зимата, двете стъкла да се доближат в средата едно до друго. Това ще намали топло и шумо изолационните качества. При големи стъклопакети по-лесно се получават вибрации на стъклата. Гореизброеното се ограничава с използването на по-дебели стъкла, но това води до увеличаване на тежестта. Според мен не е удачно използването на стъклопакети над 2 кв.м.

Цветни стъкла

Моето лично мнение e, че използването на цветни стъкла за жилищни сгради в гр. София е неудачно, защото затъмняват. Слънчевите дни са прекалено малко и в голяма част от дните ще трябва да се пускат лампи.

Орнаментни стъкла

Орнаментни стъкла

Коефициенти на стъклопакети

ВИД СТЪКЛОПАКЕТUg(W/m2K), с въздухUg(W/m2K) с аргонRw(dB), шумоизолация
UV (%) пропускане на УВ лъчиСоларен фактор (%)Светло пропускливост (%)Отражение (%)
бяло-4мм5,8236986908
бяло/бяло-24мм2,72,63159808315
бяло/Ка-24мм1,41,13134658211
4-ри сез./бяло-24мм1,313125377013
4-ри сез./бяло/Ка-30мм10,92815356415
Коефициент на топлопреминаване (Ug) –коефициентът на топлопреминаване Ug отчита количеството топлина, която преминава през ограждащите елементи – за 1m2 площ, за 1 час, при 1 градус разлика между температурите от двете страни на разглеждания елемент. Измерва се във [W/m2.K]. Колкото по-малка е тази стойност, толкова по-малки са загубите на топлина и по-малки разходите за отопление.
UV – преминаване на вредни ултравиолетови лъчи, водещи до избледняване на боите и причиняващи рак на кожата.

Соларен фактор – сумата от директно преминалата енергия и онази част от абсорбираната от стъклото енергия, която се излъчва от остъкляването към вътрешното пространство. 

Колкото по-голямо е директното отразяване на слънчева енергия от стъклото, толкова по-нисък е соларният фактор и по-малки разходите за климатизация през летните месеци.

Светлопропускливост– преминаване на видимия спектър от слънчевата светлина (естествено осветление).

Шумоизолация (Rw) – Индексът Rw измерва звуковата изолация на стъклопакета. Колкото по-висока е стойността на този индекс, толкова по-добра е шумоизолацията.

Важно е да се знаят процентите, с които намалява шума при конкретни стойности на шумоизолацията в dB (логаритмична децибелна скала):

 3 dB   – едва доловим шум;
10 dB – шумът намалява с 50 %;
20 dB – шумът намалява с 75%
30 dB – шумът намалява с 87,5%
40 dB – шумът намалява с 94,25%

Добра звукова изолация се постига чрез:

– Композиция на стъклата — комбинацията от стъкла с различна дебелина (напр. 5+4 мм) води до по-добро поглъщане на резонансните трептения. 

– Ширина на газовото пространство — колкото по-голямо е разстоянието между стъклата, толкова по-висока степен на шумоизолация се постига. Не трябва да се пренебрегва и факта обаче, че разстоянието между стъклата има определен оптимум и неговото увеличение може да доведе до влошаване на топлоизолационните характеристики на стъклопакета.

– Използването на слепващи смоли (с каквито се изработват ламинираните стъкла) подобрява звукоизолацията.

– Пълнене с газ – напълнените с газ (аргон, криптон, или смес от газове) стъклопакети имат по-добра звуко- и термоизолация.

Стойности на шумоизолация при различните стъклопакети: 

Коефициенти на стъклопакети

Сертификати

За ALUPLAST

За Вива пласт

За Ленокс

За Алтест